Curriculum Vitae

Een curriculum vitae, kortweg ook wel CV genoemd, is een overzicht van een persoon met daarin de gevolgde opleidingen, werkervaring en andere persoonlijke vaardigheden. Met name wordt dit document gebruikt bij sollicitaties.

Potentiële werkgevers kunnen, wanneer het een goed curriculum vitae is, in één oogopslag zien of de sollicitant een geschikte kandidaat kan zijn. De CV, zoals we het nu maar noemen, werd altijd aan de brief toegevoegd. Tegenwoordig wordt het als bijlage aan de email toegevoegd of men verwijst naar een profiel pagina zoals bijvoorbeeld LinkedIn. Er bestaan verschillende soorten CV’s zoals een chronologische CV (meest standaard), een vaardigheden-CV, een netwerk-CV of een Europass-CV. In de Verenigde Saten en Canada wordt een curriculum vitae ook wel résumé genoemd. Het verschil is dat een résumé altijd een persoonlijk profiel bevat dat aangeeft waarom deze persoon zo geschikt is voor de functie.

 

curriculum vitae
Natuurlijk kent het schrijven van een een goede curriculum vitae een aantal richtlijnen. Deze is erg belangrijk want potentiële werkgevers lezen vaak niet alles. Ze scannen de CV’s aangezien ze over het algemeen vaak een heleboel binnen krijgen. Zorg er dus voor dat je CV een goede structuur heeft, leesbaar is en aantrekkingskracht heeft. Maak gebruik van een duidelijke titel per onderdeel, een leesbaar lettertype en een zakelijk uiterlijk. Bij het opsommen van je opleidingen en je werkervaring start je met de meest recente bovenaan. Gebruik korte en bondige zinnen in plaats van lange zinnen. Zorg er wel voor dat het relevant en gedetailleerd is voor de functie waarop je solliciteert.

 

Tijdlijn

Geef bij de opleidingen aan of je daadwerkelijk een diploma hebt behaald, en welke dat dan is. Zorg er ook voor dat de tijdlijn duidelijk is. Bij het opsommen van je werkervaring gebruik je ook een duidelijke tijdlijn. Beschrijf hier niet alleen je functie maar welke rol en werkzaamheden van toepassing waren. Hierbij moet je goed letten op relevantie. Een onderdeel wat goed is om apart te vernoemen zijn de talen, helemaal als je meer dan twee talen spreekt. Geef in een schema aan je kennis met betrekking tot mondeling en schriftelijk. Verder kan je nog een schema maken met je competenties, beschrijf hier ongeveer vijf tot zeven van je best competenties. Als laatste kan je nog onder een titel “overig” je hobby’s vernoemen of andere zaken die jouw persoonlijkheid kenmerken.

 

Hou Het Kort Maar Krachtig

Zorg dat je curriculum vitae ook up-to-date is. Met je CV verkoop je jezelf in principe aan je nieuwe werkgever. Onderschat de waarde ervan niet. Zoals al eerder vermeld wordt het bijna nooit compleet gelezen. Zorg er dus voor dat datgene waar je je goed mee kunt verkopen, gezien wordt door de lezer. Een CV die te lang is, wordt vaak overgeslagen. Je hoeft immers niet alles te vermelden. Normaal gesproken is een CV niet meer dan twee pagina’s lang. In de IT worden er wel langere CV’s gebruikt vanwege meer gecompliceerde projecten. Ga voordat je begint te schrijven op onderzoek uit op het internet. Er zijn veel voorbeelden beschikbaar en een ongekend aantal tips te vinden.